Poutací lanka v místě skasané (vrati)plachty

Skutečné lodi mají v několika rozestupech všita poutací lanka k uvázání podkasané a svinuté části plachty k ráhnu či vratipni. Tato poutací lanka tvoří obvykle součást švu na plachtě, který je nese.

Když jsem jako modelář uvažoval jak tato (jinak na zhotovení obtížná) poutací lanka vytvořit, napadlo mne, protože jsem již měl „objeveny“ žebříčky k žaluziím, že tyto žebříčky zbavím jedné podélné strany, až zbude jen druhá s pravidelnými rozestupy poutacích lanek. Tato lanka jsou však ze dvou pramenů, takže jeden přebytečný je třeba odstranit. Na připojené fotce je na podkladě mé rudohnědé plachty upravený žebříček velmi dobře vidět. Nicméně právě jeho bílá barva na mých rudohnědých plachtách moc „řvala“, takže jsem od další realizace upustil. Ale na běžných bílých plachtách bude jistě OK. Navíc, pokud by hustota lanek na žebříčku byla přílišná, je možno úplně odstřihnout objedno poutací lanko.

Tyto pásy mi na obě strany plachty přišila naše profesionální rodinná krejčová (a zároveň i zhotovitelka všech šitých plachet na mé lodě). To přišití z obou stran najednou vyžaduje zřejmě značný um, modelář by asi přistoupil k nalepení. Já nikdy, protože já vším, co je barva nebo lepidlo, pokecám i přilehlé okolí. Přikládám toto soustavné dílo zlomyslným domácím šotkům. Ti rovněž vždy někam něco schovají a tak důkladně, že to lze najít, až když přestanete věřit, že to vůbec existovalo.

 

Napsat komentář