Počátky amerického ponorkového loďstva (US Navy)

Když pomineme Bushnellovu Želvu (Turtle) z r. 1776, která vznikla v době války o nezávislost, byla zcela první americkou ponorkou, kterou US Navy převzala, loď Holland SS-1.

Konstruktérem ponorky byl John Philip Holland, který ponorku zkonstruoval a také vyrobil ve své továrně a to r. 1897.Ponorku odkoupila a převzala US Navy v r. 1900.

První vyrobená ponorka dala základ ponorkám třídy „A“ z SS-1  odvozených, kde zřejmě každý z nevelkého množství vyrobených kusů prodělával vývojové zásahy. Takže není dost dobře možné hovořit úplně o seriové výrobě. Ostatně přiložená obrazová příloha určitý vývoj ukazuje.

Ponorka byla vybavena vzduchotlakovým systémem vypuštění torpeda a řadou dalších technických novinek zde užitých. Měla benzinový motor pro pohon na hladině a elektromotor pro podhladinové plavby poháněný bateriemi v trupu .Délka lodi je udávána na 16,5 m a osádku tvořilo 6 mužů.

Tento můj chabý článeček vznikl tak, že jsem čirou náhodou narazil na obrázek nádherně stařičké a čistě strojírensky pojaté zádi pro mně tehdy jen NĚJAKÉ stařičké ponorky se šroubem, kormidlem a různými táhly.Jako staromilec retro věcí jsem si to uložil. Později jsem podle textu k fotce, kde bylo udáno jen místo manévrů, zapátral a výsledek vám tímto předkládám.

Napsat komentář