Stoupačky ústředního topení poslouží v bytě i dílně jako nosiče polic

Do našeho panelového bytu přišel odečítač spotřeby tepla. Pokojně úřadoval, ale pak v kuchyni   začal obdivovat mé jednoduché řešení, jak jde jednoduše uchytit na stoupačkách ústředního topení poličky. To mně vnuklo myšlenku, když už mám tu webku, tak je i možnost se s vámi, jí věrnými , o toto řešení rovněž podělit:

Topenáři ve své zejména panelové době prováděli roury stoupaček v pevné vzdálenosti od sebe i od stěny a navíc všestranně kolmé k podlaze bytu či dílny.

Pokud tomu tak je i u vás, pak se stačí vydat do železářství či hobby marketu a tam si koupit pouze dva druhy běžného zařizovacího zboží, a to: podélnými obdélníčky prosekané nosné U-profilky a k nim přináležející nosníky poliček, které se do nich zobákovitě a kolmo zaklesnou. A dále cosi ostudně nepatřičného, jako jsou pásové ocelové, závitem stahované objímky, sloužící jinak jako spojky hadic. To je vše, vážení. O potřebě prkýnek na samotné poličky mluvit nebudu.

Nejde o nic jiného, než o připevnění zmíněných U-profilů ke trubkám stoupaček zmíněnými stahovacími objímkami. Objímky je třeba dotahovat opravdu na těsno. Pozor nejen na „přepísknutí“ takové snahy, ale i na natočení napínacího mechanizmu objímky. Ten by se měl nacházet mezi trubkou a U- profilem, kde nebude vystaven ohybu. Dále chci upozornit, že když jsou stoupačky z kulatých trubek, tak můžete zmíněné U-profily na trubkách natočit, takže nosníčky polic pak budou čnít do „vějíře“ a tím poskytnou více stability širší polici.

Mým prvním řešením bylo zhotovení malých poliček na ozdůbky v kuchyni, kde byly nosníčky souběžně.

Až později nám byla potomky zakoupena tiskárna k počítači a nebylo ji kam dát. A také vyžadovala širší polici.

Nebylo tedy zbytí, tak jsem tedy s mírným mrazením v zádech rozhodl i tiskárnu pověsit rovněž na stoupačkovou polici a použít i vějířové uspořádání . Obojí s obavou, zda základní princip vůbec unese í podstatně větší váhu.  Troufalost mi vyšla a tak mohu sdělit, že nad policí s tiskárnou jsem později klidně přidal ještě další dvě. Na to všechno jsem použil jen 3 objímky na každou trubku. Víc jsem neměl po ruce, ale vy raději při větší předpokládané zátěži nějakou tu objímku na obě trubky přidejte. Vše je zřejmé z obrázkové přílohy,

Přeji mnoho zdaru při vašem eventuelním konání, které i esteticky využije místo v obydlí či dílně.

Napsat komentář