Lodočnyj motor

Před nedávnem jsme na půdě náhodou vyhrabali kompletní zapomenutou historickou stavebnici Olafa. Na tom by nebylo nic zvláštního, stavebnice se dost objevuje a byla také již zahrnuta do seznamu historických stavebnic na Mo-na-ku.

V této stavebnici jsem ale našel přibalen komplet, elektromotor s lodním hřídelem v tunelu a lodním šroubem v jednom celku.Tento komplet je nejméně tak starý jako sama stavebnice .Je ruské provenience prezentovaný jako loďkový motor pro mládež od 7 do 14 let.Problém mé paměti je takový, že již nevím, zda jsem tento komplet koupil mimo stavebnici nebo zda tento pohon začal do stavebnice dodávat sám její výrobce.Já sám se přikláním k prvé variantě.

Ale i tak si komplet zaslouží aby o něm padla zmínka,protože je velmi kvalitně proveden, žádná“ kovářská“ práce.I když sám elmotor bude jednoduchý, technicky tak na úrovni naší tehdejší Igry,má tichý chod zcela bez vibrací.Sám lodní šroub je velmi precizně proveden, dokonce některé dnešní plastové šrouby by se mohly stydět za své otřepy.

Spatřuji v tom historicky i jeden z prvních pokusů výrobců dodávat pro stavby modelů nějaké hotové díly, což se postupně rozrostlo do dnešní velmi široké nabídky nejrůznějších komponentů.Tato historie je dosud polem nezkoumaným….

Také si myslím, že takový současný komplet na našem trhu chybí, protože by mohl velmi pomoci začínajícím modelářům či dokonce např. vytvořit třídu loděk tímto kompletem poháněných, což by soutěžícím vytvořilo srovnatelné soutěžní podmínky co by se pohonu týkalo.

Napsat komentář