Přepínač chodu (a regulace) motoru servem, varianta II. (autor: Milan Jansa)

Před časem jsem v rubrice „Jak na to“ zveřejnil (pouhý) přepínač chodu motoru servem. Jeho podoba byla sama o sobě již druhou variantou, ve které jsem se snažil prostřednictvím pružiny zmírnit negativní vliv původního přepínače, který se rozlaďoval a působil táhlem od serva na vlastní přepínač příliš „natvrdo“.

Můj nevlastní brácha Milan se, zcela nezávisle na předchozím, nedávno částečně odklonil od své lásky, leteckého vždy „přemotorovaného“ modelářství, ve kterém nepochybně patří k mistrům a vyhrabal nějaký trup lodičky, kterou hodlá RC oživit. Oba jsme totiž vyrůstali u řeky a blízkých rybníků…

V této souvislosti se mi nedávno zmínil o tom, že na takový přepínač pro lodičku použil stejnou součástku, tedy dvojcestný přepínač, který ovládá rovněž servem. Mechanická metoda je ale jiná. Potěšilo mě na tom to, že sama myšlenka se ujala i u bráchy přesto, že on sám je velice vyspělý v elektronice a mohl to nepochybně vyřešit čistě elektronicky. I když přiznávám, že prvotním důvodem u něj byla aktivace pohozených součástí v šuplatech a staré RC soupravy do funkčního celku – pohonu loďky. I já se zachovám podobně, když uplatním svůj měkký přepínač na plachetní barži, kterou (snad i) stavím. Usoudil jsem totiž, po zkušenostech, že pomocný motor s regulací otáček je u plachetnice zbytečný přepych, postačí skutečně jen přepínač.

Zatímco já jsem zvolil metodu měkkého přepínače, brácha se inspiroval výstražnými rodičovskými pohlavky ratolestem, které, jsou li správně a bezpečně vedeny, vedou k horní části hlavy nezdárného potomka a ruka pak setrvačností sklouzne po horní části hlavy neškodně do ztracena, aniž by to potomkovi způsobilo újmu.

Předchozí dostatečně osvětluje použitý mechanický princip, který je v příloze dokumentován

Až potud by šlo o pouhý přepínač chodu motoru. Nicméně brácha na svoji elektronickou inteligenci nezanevřel a doplnil jí samotný přepínač. Jelikož nemám o elektronice ani ánung (nádherné slovo z našeho východního sudetoněmeckého pomezí), budu bráchův slovní doprovod raději citovat: „…na nosný hliníkový plech jsem přidělal i regulátor, aby se pěkně chladil. Chod serva jsem musil doladit obroušením kříže, protože použitá RC souprava nemá nastavení dráhy serva. Chodí to moc pěkně.“ Potud tedy konec citátu a i mého povídání ze široka…

 

Omluvte prosím sníženou kvalitu fotografií. Dobrý elektrikář nemusí být dobrým fotografem … (úsměv)

Napsat komentář