Vlajky konkrétních historických lodí, zde škunerů

K napsání tohoto příspěvku mě přivedl můj zájem o škuner zručného a znalého modeláře, který si u mne na něj objednal americkou vlajku. S tou byl velmi spokojen (cituji zhruba jeho vyjádření). Já jsem se ho marně (s ohledem na to, že je precizní maketář ) snažil přesvědčit, aby na škuner navěsil i vlajku lodi s jejím jménem. A to i navzdory tomu, že tento druh skutečných lodí takovou vlajku nesl, byť třeba jen při slavnostním vyplutí. Ale ke zmíněnému škuneru nebylo pro vlajku zřejmě dost podkladů.

A teď přicházím jako pábitel pro plachetkáře, ať již maketáře či ne.  Soutěží maket není přeci zdaleka tolik, jako běžných poježdění, které si každý modelář rád dopřává. Pohled na jeho loď na vodě jej bezpochyby uspokojuje. Ale mohl by lodi trochu rozšířit její šatník o nějakou další vlajku, kterou by na maketsoutěž s sebou nevláčel, sundal by ji s lodi jako brož před koitem.

K napsání tohoto příspěvku mě přivedla obrazová tabulka vlajek konkretních historických škunerů, kterou jsem našel na netu. Když pomineme, že každá z nich patřila jen jedné lodi, pak zde máme sbírku pěkných vlajek a ve smyslu mého pábení tedy nejen na škunery. O nich i fundovanější modelář bude houby vědět, k jaké lodi patřily. Nevím tedy, proč by si vaše loď nemohla pro běžné poježdění půjčit „díl šatů“ z jiné lodi, aby byla hezčí. Loď je vždy žena a chce být víc hezká….

K praktické věci: připojený obrazový komplet vlajek berme ve smyslu předchozího prostě jako nabídku zdobících broží. Bohužel má však malé rozlišení, takže jej nelze přímo, bez  nějaké počítačové úpravy převzít do mojí nabídky „zdobných“ vlajek. Podle případného zájmu i třeba jen jediného zájemce, se to pokusím (ze vznešeně modelářského, nikoliv přízemně kramářského interesu o věc) nějak zařídit…

Napsat komentář