Vlajky, ach ty vlajky

Vzhledem k tomu, že i na DF padla o mé činnosti některá spíše nehanlivá slova, pokusím se něco říci o sobě a mé činnosti. Já sám jsem po těžkém úrazu s trvalými následky, takže jsem spíše připoután k domovu. Na vlajky jsem přešel náhodou, když jsem si je chtěl pořídit jen pro svoje lodě a potkal jsem tu správnou tiskárnu. Poslal jsem skutečně bez jakéhokoliv kalkulu jednu z prvních vlajek k ohodnocení špičkovému modeláři, ten ji pochválil a bylo to hotovo – nepohaněl ji. Začalo mi být líto se s naším společným úspěchem (tiskárny a mým) nepodělit s ostatními modeláři. Chci zdůraznit, že jsem se nevyvinul v žádného hladového kramáře, ale stal se tím, který se prostřednictvím vlajek dostává do kontaktu s vámi, modeláři, aby nemusil myslet na permanentní: tu mně bolí, tu mě píchá. Moje činnost se opírá o mimořádnou spolupráci s pracovnicí tiskárny, bez které a jejích širokých  IT znalostí by nic nebylo. Já sám se věcně starám o formulace zadání a o vyhledávání a zasílání elektronických podob nových vlajek pro tiskárnu. Naše společné vyznání je, že nic nemůže být předem nemožné. A rád bych rovněž zdůraznil, že jsem především fanda lodního modelářství, takže mi je zcela jedno, jestli má někdo vlajky od někoho jiného, hlavně aby  modely vůbec vlajky nesly!! V tomto duchu je třeba chápat i mých pár komentářů k modelářským akcím, které se „holovlajkovosti“ zatím většiny modelů na soutěžích týkaly. Ale zdá se mi, že se situace i v této oblasti postupně zlepšuje, dokonce se již začínají objevovat i signální vlajky, protože někteří modeláři pochopili, že tak mohou zkrášlit svoji loď, neporušit maketovost a tedy nemusí za to čelit nějaké kritice.

Dovoluji si zde oznámit, že jsem přešel na používání jiné techniky ořezávající vlajky, která zaručuje vyšší kvalitu řezu. Za to vděčím radě od mých modelářských přátel ze Sence.

Dále připravujeme spolu s tiskárnou novou činnost mimo vlajky a to dodávky samolepek. Zatím ale pouze emblémy a znaky na nástavby či komíny modelů vašich lodí, na karoserie modelů vozidel apod. Věc vyzkoušíme nejdříve na mé temžské plachetní barži, kterou již stavím …

Mým obchodním krédem je: pomáhej začátečníkům a pokloň se znalým, kteří vědí a umí.  Ještě dodávám jedno nádherné obchodní pravidlo (dnes často nerespektované): obchodovat znamená se vzájemně obdarovávat. K tomu heslu jsem přišel náhodou, když v počátcích soukromého podnikání si jeden pán s vazbami na moravské vinaře otevřel v garáži svého domu nálevnu vína na stojáka a to heslo měl na zdi. Ten pán se opravdu choval obchodně slušně. Takže já byl spokojen s jeho vínem a on s mými penězi…

Rád bych se ještě nepatrně pochlubil příklady mé širší činnosti, abych dodal odvahu  některým váhajícím modelářům se mně ozvat: tisk americké vlajky v podobě platné ke konkrétnímu historickém datu, dále 1,5 cm v žerdi a 15 cm dlouhý anglický vimpel pro historickou plachetnici znalého modeláře a naopak pro začátečníka jsem navrhl ovlajkování jeho modelu Bounty,  a dalšímu ovlajkoval Golden Hind….  Takže: přijďte s čímkoliv, nějak se s tím popereme!

Napsat komentář