Nacisty chystaná obrana hladiny Kanálu před očekávanou invazí Spojenců

Vyráběné a Němci použité menší hladinové i ponorné útočné prostředky

Anglický renomovaný autor V.E. Tarrant sepsal knihu (velmi podrobný, historicky výtečný dokument) s názvem „Poslední rok Kriegsmarine“. Kniha vyšla i u nás v r. 1995 v nakladatelství Mustang.

V obsahu jde autorovi především o akce a ztráty nacistického běžného mořského a oceánského ponorkového loďstva. Kniha je výtečná svoji absolutní odbornou úrovní prokládanou dílčími příběhy akcí, jejich výsledků i širšími souvislostmi. Velmi ji doporučuji jako srozumitelnou a neuvěřitelně silně naplněnou příběhy, fakty a přehledy.

Autor na cca 220 stranách (těch se nelekejte, stejně na nich zájmem uváznete!) popisuje i zajímavost (i když na pouhých 2 stránkách, ale věcně) týkající se vzniku běžně málo známých nacistických konstrukcí malých bojových plavidel. Toho se dále chytám ve snaze vám k této věci dodat základní informace i obrázky v příloze.

Nacisté si ohledem na obrovský úspěch britských miniponorek x-craft, kterým se podařilo v září 1943 proniknout do silně chráněného kotviště norského fjordu a položit přímo pod kýl obrovité bitevní lodi Tirpitz nálože a vyřadit ji na 6 měsíců, uvědomili, že vlastně sami nemají žádné takové miniprostředky, kterými by napadali při očekávané invazi Spojenců jejich výsadkové lodě ještě při plavbě Kanálem. Již na podzim 1943 začali hledat možnosti konstrukcí malých hladinových i ponorkových plavidel.

V dubnu 1944 byl dokonce vytvořen zvláštní výbor pro malé bojové jednotky K-Verband pod velením kontraadmirála Helmuta Haye. Tento výbor během posledního roku války zařadil do výzbroje sedm malých bojových plavidel:

HECHT (Štika) miniponorka pro 3 muže. Původně konstruována pro dopravu pobřežních min. Byla přepracována na nosič torpéd v pobřežních vodách. Výtlak (ponořená) 12 t. Jedno torpédo, navíc mohla být nesena i jedna mina. Ponor max. 50 m. Zbraň neměla moc úspěch, takže se vyrobených 53 ks používalo pro výcvik.

SEEHUND (Tuleň) miniponorka pro dva muže. Větší dosah než Hecht, výtlak ponořené 15 t. Osvědčila se, byla relativně  odolná proti útokům pod hladinou kvůli své menší váze, takže výbuch ji častěji jen odstrčil.Pohon spalovací motor pro hladinu a elmotor na baterie pod vodou. Svými bojovými výsledky a odolností předčila ostatní popisované prostředky.

BIBER (Bobr) nejmenší malá ponorka pro jednoho muže, nejmenší z K-Verbandů i u celé Kriegsmarine. Výtlak pouhých 6,5 t při délce cca9 m. Měla spalovací motor pro plavbu na hladině a pohonnou jednotku z typizovaného torpéda pro plavbu pod hladinou. Nevýhodou bylo, že neměla zařízení pro udržování periskopické hloubky.

MOLCH (Mlok) plně elektrizovaná, osádka 1 muž.  Plout však mohla jen pod hladinou, výtlak 11 t, délka 11,5m. připomínala větší torpedo. Výzbroj dvě torpéda 21 palců. Nedostatek prostoru neumožnil instalovat gyrokompas, bylo nutno používat běžný magnetický nesený vně na stožáru a čitelný přes okno z Perspexu, což přinášelo problémy s navigací.

LINSEN (Čočka) radiem řízený motorový člun, vyvinutý pro jednoho muže, myšlenka konstrukce původně italská. Celá jednotka Linsen se skládala z jednoho hlavního řídícího (RC) člunu a dvou RC člunů se spalovacími motory, které měly v zádi nálož 300 až 400 kg výbušniny. Každý z těchto „výbušninových“ člunů měl svého pilota, který navedl člun na cca 50 m od cíle a ihned vyskočil. Dále na cíl jej RC řídil už operátor z řídícího člunu. Ten měl i zařízení pro záchranu (?) tonoucího pilota.

LIDSKÁ TORPEDA Velmi jednoduchá zbraň, ale pilot měl jen (velmi optimisticky odhadovanou) 50% naději na přežití. Proto byli vybíráni jen dobrovolníci, kteří se přihlásili „do obětních bojů“, což byl jen eufemismus pro sebevraždu. První z typů byl typ NEGR, pilot seděl v průhledné kabině, která vyčnívala asi 0,5 m nad hladinu a pod ním k nosiči bylo připojeno standardní 21 palcové torpédo. Pilot měl k dispozici jen základní prvky ovládání: start, stop, páku zatáčení vpravo vlevo a spoušť k odpálení torpéda. Tento základní typ  měl motor z elektrického torpéda, výtlak 2,7 t a neměl možnost potápění. Další vývoj těchto lidských torpéd přinesl typ …

MARDER (Kuna). Ten byl podoben Negru, ale byl delší a měl kompenzační nádrže a vzduchovou pumpu. Mohl se tedy ponořit do cca 30 m. Většinou opět plul na hladině, protože stále postrádal gyrokompas. Ponoření tedy spíše sloužilo k úniku. Posledním z těchto lidských torpéd byl typ HAI (Žralok). Byl to vlastně zvětšený Marder, prodloužený na 11 m, aby mohl nést více baterií. Prototyp však měl množství závad, takže výroba nebyla zahájena.

Z vlastní iniciativy připojuji ještě jeden lehčí nástroj útočné obrany Němci obsazeného pobřeží. Ten ale nevznikl z iniciativy K-Verbandu ale byl člunem Kriegsmarine již od r. 1940. Šlo o velmi výkonnou zbraň. Byl jí torpédový rychlý člun SCHNELLBOOT až o délce 35 m o výtlaku až 115 t a ponoru jen 2,1 m. Trup tvořila ocelová mřížovina s venkovní obšívkou z kvalitního mahagonu. Velká rychlost a silná výzbroj: Dělo 20 mm MG 151 na přídi, na zádi dvojhlavňové protiletecké dělo 20 mm a dva kulomety MG 34, dvě torpédové hlavně, k dispozici 4 torpéda 533 mm. Pohon 3 diesely MAN ženoucí 3 lodní šrouby.

Německo mělo koncem války 126 těchto plavidel, ale plavidla byla rozptýlena na různých základnách v Norsku, na Baltu, ve Středozemí a Biskajském zálivu a přirozeně i v oblasti francouzského pobřeží.

Ostatně i všechny další hladinové či podhladinové válečné akce Německa proti běžící invazi, ať již vedené standardními oceánskými ponorkami, Schnellbooty, K-Verbandy apod. byly přes některé dílčí úspěchy pouze lokálního významu vzhledem k velké přesile Spojenců, jejichž invazní loďstvo čítalo kolem 6.500 lodí různé velikosti. Rovněž ve vzduchu byla převaha spojenců zdrcující, Luftwaffe byla prakticky vymazána.

Můj výběr obrázků do přílohy trochu nadržuje miniponorce Seehund, protože, jak shora řečeno, byla z K-Verbandů ta povedenější. O tom vypovídá např. tabulka nasazení  jednotlivých K-V  typů miniponorek během měsíce března roku 1945, převzatá ze shora jmenované knihy:

Typ vyplul ztráty

potopeno lodí

počet (tonáž)

poškozeno lodí – počet (tonáž)
torpédy minami minami
Seehunde 29x 9 3 (5267) 0 0
Biber + Molch 56x 42 0 3 (225) 1(8225)
Linsen 66x 27 0 0 0

 

Napsat komentář