Již žádné uzly!

Na různých modelářských akcích jsem si všiml, že řada modelářů ještě váže lanoví na protipředmět různými více či méně neestetickými uzly..Jedná se zejména o situace,kdy modelář připravuje na břehu složenou či neúplnou loď k vyplutí.

Při svých pochůzkách po různých obchodech, kdy jsem hledal „co by se mohlo hodit“ jsem navštívil  na Sokolovské ulici přímo proti metru Florenc kutilskou a provaznickou prodejnu. Zde jsem  proti vchodu nalezl na sloupu malé tablo věnované komponentíkům pro výrobu různých náhrdelníků. Na tomto tablu byly miniaturní karabinky mnoha velikostí a další užitečné věcičky, vše v malém.Přiznávám, že jsem zprvu věnoval svoji podrobnější pozornost jen karabinkám. Teprve asi při třetí návštěvě tohoto dalšího zlatého dolu ( i  pro lodní modeláře) jsem si všiml na tablu malinké věcičky a krátce dumal, na co by asi mohla sloužit.Naštěstí mi v hlavě bliklo. Šlo o plechové stiskací koncovky na spojení lanek či řemínků, HEURÉKA!

Tyto koncovky svým provedením umožňují základně dvojí použití. Jednak jako stiskací koncovka přímá na jediném lanku s tím, že pokračování umožňuje očko koncovky na druhé straně,jednak jako běžná svěrka na oku vytvořeném  lankem do smyčky.Ve druhém případě kovové očko na koncovce odstřihuji. Samotné stiskání menšími plochými kleštičkami je třeba trochu nacvičit, koncovku je třeba stiskat diagonálně,tedy mezi koncem jedné strany a ohybem na straně druhé. Sám tvar koncovky v podobě zúženého“ U“ však toto umožní i napoví.Rozměry koncovky jsou skutečně minimální: na délku 6mm resp. 9,8mm s očkem.Tloušťka stisknuté koncovky v nejširším místě je cca 3,5mm,takže se na naše lodičky většinou hodí.Během několika „šišatých“ výsledků o symetrické,stisknutí lanka(nek) jsem paušálně přešel na způsob, kdy do žlábku koncovky kápnu nejdříve trochu vteřinového lepidla a a do něj špejličkou zatlačím správně konec lanka(nek) a nechám vytvrdnout.Tak eliminuji živost lanka(nek), které mají tendenci vyskočit apod. ze svěrky právě před jejím stisknutím,darebáčkové…

Na tomto místě se mi zdá být navazujícně vhodné, abych se zmínil i o látkou opředených kulatých gumových provazcích v černé a bílé barvě, které jsou ve zmíněné prodejně rovněž k dostání a v různých tloušťkách.Já je např.použil -za použití koncovek- na „gumové“předpětí  signálního lanka, což umožnilo měnit  obsahy vlajkových signálů výměnou jejich sad a udržet přitom lanko stále napnuté.I jinak jsem těchto provazců využíval všude tam, kde nešlo o tvrdý přenos tahu  jako u stěhů, ale o vzhled.Zde gumové provazce nahradí v celé délce pevná lanka protože mají s lanky podobný vzhled a navíc odpadá starost o to,aby byla vůbec a  stále napjatá.I jinak je prodejna pro návštěvníka napoprvé ohromující svým sortimentem a tak ho přitáhne k opakovaným návštěvám.

Možnost využití stiskacích koncovek je o hodně širší, než je jejich základní účel.Já sám jsem již na  některé skýtané možnosti přišel.Doufám, že se mi podaří připojit k tomuto článku i obrazovou přílohu,aby mé jiné užití bylo zřejmější, tak nyní jen stručně slovy :

POUŽITÍ jako přilepené obkročné objímky na tenčí trubičku čnělky a přes očko svěrky táhnout do konců vodorovného ráhna závěsný oboustranný stěh, který „nese“ příčné  ráhno.

POUŽITÍ v konci trubičkových sálingů apod.tam, kde je zapotřebí, aby konec trubičky byl vybaven očky pro upevnění signálního lanka, výztuhy apod.Zde jsem zalepil naopak jednu či dvě svěrky přímo do  trubičky a nechal jim koukat jen přihnutá očka.

Napsat komentář