Hliníkové „teleskopické“ trubičky, pro mne nenahraditelné

Stěžně, hlavice stěžňů, čnělky apod. na mém škuneru jsou konstruovány za pomoci teleskopických trubek, které jsou k dostání v některých modelářských prodejnách. Byly použity nikoliv jen jako výběr vhodného průměru trubky pro určitý účel, ale i ve vzájemných vazbách několika velikostí. Např. jako dlouhá „ložiska“ ve kterých se otáčí „hřídel“ z trubky o rozměr menší, dále jako kalibrované otvory pro zasunutí žerděk s vlajkami do vrcholů stěžňů (to umožňuje výměnu použité vlajky zasunutím jiné vlajky), jako pouzdra přilepená do trupu sloužící k nasunutí o rozměr menších trubek jeřábků apod.

Mně známé rozměry ucelené řady prodávaných teleskopických trubek jsou od vnějšího průměru 3 mm až po 9 mm, kde řada zřejmě končí. Rozhodně se nejedná jen o např. 3 teleskopické stupně, ale tipuji (jelikož jsem některé trubky již spotřeboval), že jich je mezi těmito dvěma krajními rozměry alespoň 8. Jedná se o velmi přesné provedení, trubky jdou do sebe hladce zasouvat a zapadají téměř bez vůle.

Varování: Nedávno jsem si potřeboval dokoupit určité dva sousední rozměry a, jelikož obtížně chodím, chtěl jsem to pořídit bližší v modelářské prodejně. Ale tam jsem nepochodil, ústy prodavače mi bylo sděleno, že Číňané si s nějakými vnitřními průměry hlavu nelámou. Vydal jsem se tedy do Karlína k Houškovi, kde jsem dříve zakoupil celou sadu. Uspěl jsem zde bez problémů a jsem rád, že kvalita někde stále trvá.

 

Napsat komentář